• English
Logo van Veilig Erfgoed
Veilig Erfgoed
 

Symposium Houd het erfgoed droog! Collecties voorbereid op overstroming en hevige neerslag

Datum: 
24 november 2016 - 09:30 tot 16:45
Locatie: 
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort

LET OP: OP DIT MOMENT IS HET SYMPOSIUM VOLGEBOEKT. U KUNT ZICH NOG WEL INSCHRIJVEN, DAN KOMT U OP DE WACHTLIJST.
U krijgt tijdig te horen of u de dag kunt bijwonen. 

Museumcollecties, archieven, bibliotheken en historische interieurs zijn kwetsbaar voor water. Hoe zorgen we dat ons erfgoed niet nat wordt?

Steeds vaker is extreme neerslag de oorzaak van wateroverlast in erfgoedinstellingen. Afgelopen juni veroorzaakten fikse hoosbuien veel wateroverlast, ook voor een aantal collectiebeherende instellingen. Water uit onze rivieren en uit zee vormt ook een bedreiging. Nederland is een goed beschermde delta, maar 100% garantie op veiligheid bestaat niet. En áls het mis gaat zijn de gevolgen enorm, ook voor het erfgoed. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent!

Programma
Experts van onder andere Rijkswaterstaat, het KNMI, de Waterschappen, de Veiligheidsregio's, Defensie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed informeren u over overstromingsrisico’s in ons land, waterveiligheid, wateroverlast door klimaatverandering, hulpverlening en maatregelen.
Naast deze ‘waterdeskundigen’ delen veel ervaringsdeskundigen uit de erfgoedsector met u hun wateroverlastverhaal: wat is er gebeurd, hoe is gehandeld, welke maatregelen hebben gewerkt, wat ging goed en wat kon beter? Zij geven u waardevolle tips mee. In het programma is tevens veel ruimte voor de inbreng van uw eigen ervaringen. Ook vindt u op de kennismarkt partijen uit de water- en erfgoedsector die kennis en informatie met u willen delen. In de bijlage vindt u het volledige programma.

Onder leiding van dagvoorzitter Leontine van de Stadt, programmamaker van Nederland in 7 overstromingen, belooft het een interessante dag te worden: aan het einde van deze dag weet u wie wat doet, waar u moet zijn met uw vragen en hoe u uw collectie kunt voorbereiden op waterdreiging.

Waar en wanneer
Het symposium vindt plaats op 24 november 2016 bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 in Amersfoort. Het programma vangt aan om 09.30u en duurt tot 16.45u met aansluitend een borrel.

Voor wie
Het symposium is bedoeld voor organisaties die de zorg en het beheer hebben over roerend erfgoed zoals collecties, archieven, bibliotheken en historische interieurs.

Inschrijven
Deelname aan het symposium is gratis. U kunt zich hier aanmelden voor dit symposium. Wij verwachten ruime belangstelling, per organisatie kunnen zich daarom maximaal twee afgevaardigden aanmelden.